Lagărul din Târgu Mureș, județul Mureș-Turda

Lagărul din Târgu Mureș a fost amplasat în fabrica de cărămidă din zona estică a orașului, lângă târgul de vite. În el au fost aduși aproximativ 5.500 de evrei locuitori ai orașului Târgu Mureș, cam 1.880 de evrei din zonele rurale ale județului Mureș-Turda și circa 900 de evrei din județul Odorhei (inclusiv din orașul Odorheiu Secuiesc). Totalul celor concentrați la Târgu Mureș a fost de aproximativ 7.380 persoane. Printre cei închiși în lagărul de la Târgu Mureș s-au aflat și 94 de sabatarieni din satele Bezidu Nou (Bözödújfalu) și Cristuru Secuiesc (Székelykeresztúr), urmași ai secuilor trecuți la iudaism în perioada Principatului Transilvaniei. Autoritățile maghiare le-au propus sabatarienilor concentrați să declare că sunt maghiari creștini, pentru a putea părăsi lagărul. Aceștia au refuzat și au fost deportați împreună cu ceilalți deținuți.

Hotărârea de a amplasa lagărul în fabrica de cărămidă din zona estică a orașului Târgu Mureș, un loc lipsit condiții elementare pentru a adăposti un număr atât de mare de oameni, i-a aparținut lui Endre László, subsecretarul de stat din Ministerul de interne maghiar. Acesta a afirmat că nu îl interesează faptul că locul ales poate adăposti doar 600 de oameni, fiindcă intenția nu este de a ridica un sanatoriu, ci un lagăr de detenție. Concentrarea evreilor în lagăr a început la 3 mai și s-a încheiat în 2 zile (în urma insistențelor generalului maghiar Kozma István, care a afirmat că 8 zile este prea mult pentru a strânge evreii). Comandantul lagărului a fost Bedő Géza, șeful comisariatului de poliție din oraș.

Suprafața fixată pentru lagăr din jurul fabricii de cărămidă avea circa 20.000 de mp. Clădirea fabricii era dezafectată și în paragină, având acoperișul deteriorat aproape complet. În interior se aflau ganguri și cuptoare, asemănătoare unor hrube. În incinta fabricii s-au putut adăposti doar 2.500 de evrei, în timp ce restul au rămas sub cerul liber și și-au improvizat corturi din rufe întinse pe pari. În primele zile nu au existat locuri pentru nevoile fiziologice, abia ulterior fiind săpate niște șanțuri în fundul curții în acest scop.

În perimetrul lagărului exista o singură cișmea cu debit foarte scăzut, apa fiind insuficientă. Deținuții însetați au consumat și apă nepotabilă dintr-un bazin aflat în curtea fabricii. Abia după câteva zile de la internare a fost adusă apă cu cisterna de la primărie, dar cantitatea era tot insuficientă. Tot după o săptămână au fost aduse vane luate din casele evreilor, pentru a prepara mâncare caldă. Datorită penuriei de alimente și a privațiunilor îndurate, foarte mulți deținuți s-au îmbolnăvit grav.

Deportarea evreilor din lagărul din Târgu Mureș la Auschwitz a avut loc probabil între 26 mai și 7 iunie 1944, în 3 transporturi. Conform registrelor gării din Košice, cele 3 garnituri de tren din Târgu Mureș au trecut prin localitate la 27 mai, 30 mai, 8 iunie 1944. Plecarea din lagăr avea loc cu o zi-două înainte. Totalul celor deportați a fost de 7.559 persoane.