Lagărul din Reghin, județul Mureș-Turda

Lagărul din Reghin a fost stabilit la fabrica de cărămidă de la marginea orașului. În el au fost aduși aproximativ 1.400 de evrei din Reghin, în jur de 1.150 de persoane din partea de est a județului Mureș-Turda, 600 de evrei din partea de nord a județului Ciuc (centrul provizoriu de ghetoizare din Gheorgheni) și cei 850 de evrei din ghetoul din Sfântu Gheorghe (partea de sud a județului Ciuc). Totalul celor concentrați la Reghin a fost de aproximativ 4.000 persoane.

Concentrarea evreilor în lagăr a început în grabă la 3 mai, evreilor nepermițându-li-se să își ia cu ei nici măcar bagajul de 50 kg admis și câteva alimente. Comandantul lagărului a fost Dudás János.

Clădirea fabricii era dezafectată și în paragină și în ea s-au putut adăposti un număr mic de evrei. Alții s-au refugiat în câteva șoproane fără pereți laterali, iar majoritatea au rămas sub cerul liber și și-au improvizat corturi din rufe întinse pe pari. În primele zile nu au existat locuri pentru nevoile fiziologice, abia ulterior fiind săpate niște șanțuri în acest scop. În perimetrul lagărului nu exista nicio sursă de apă potabilă, iar deținuții însetați au consumat la început apă nepotabilă dintr-o baltă. Abia după câteva zile de la internare a fost adusă apă cu cisterna de la pompieri, dar cantitatea era tot insuficientă. Datorită penuriei de alimente și a privațiunilor îndurate, foarte mulți deținuți (mai ales copii) s-au îmbolnăvit grav.

Cei 600 de evrei din partea de nord a județului Ciuc, adunați în centrul provizoriu de ghetoizare din orașul Gheorgheni, au fost transferați în lagărul din Reghin în jurul datei de 11 mai 1944. Centrul provizoriu din Gheorgheni a funcționat într-o școală primară, în care condițiile de detenție au fost inumane, evreii fiind ținuți aproape nemâncați și fără apă timp de 8 zile. Tratamentul nemilos a fost impus de sub-șeful poliției locale, Polánkai Géza, care s-a opus ca populația creștină să le aducă evreilor deținuți în școala din Gheorgheni alimente și lapte pentru copii.

Deportarea evreilor din lagărul din Reghin la Auschwitz a avut loc la 4 iunie 1944. Totalul celor deportați a fost de 3.149 persoane.