Ghetoul din Sighetu Marmației, județul Maramureș

Ghetoul din Sighetu Marmaţiei a avut două părți: prima situată pe câteva străzi din centru și a doua în suburbia „Ober-Yarash”, așezată pe malul opus al Tisei (astăzi localitatea Solotvîno/Slatina din Ucraina). În centru au fost concentrați 10.000 de evrei din Sighet și din satele din jur, iar în „Ober-Yarash” 3.000 de evrei din zone rurale, care fuseseră adunați înainte în centrele provizorii de ghetoizare din Berbeşti și Dragomirești.

Comandantul ghetoului a fost col. Tóth Lajos, șeful poliției Sighet, care a coordonat echipa de anchetă și tortură a jandarmilor. Aglomerația era foarte mare (15-20 persoane într-o cameră), mulți fiind obligați să stea în pivnițe, poduri de case, ori în grajduri și șoproane. Condiţiile insalubre de detenţie la dus la apariția unei epidemii de tifos exantematic și la multe decese. În ghetoul din centrul Sighetului a fost concentrat și Elie Wiesel împreună cu familia sa.

Deportarea la Auschwitz a avut loc între 15 mai – 21 mai 1944, cele 4 trenuri plecate din Sighet fiind înregistrate în gara Košice în zilele de: 16 mai (3.007 evrei), 18 mai (3.248 evrei), 20 mai (3.104 evrei) și 22 mai (3.490 evrei).