Lagărul din Bistrița, județul Bistrița-Năsăud

Lagărul din Bistrița a fost stabilit în perimetrul fermei „Stamboli”, situată la 3-4 km de oraș. În el au fost aduși aproximativ 2.500 de evrei din orașele Bistrița și Năsăud și cam 3.800 de evrei din districtele Bistrița de Jos, Bistrița de Sus, Năsăud și Rodna (aparținând județului Bistrița-Năsăud). Totalul celor concentrați la ferma „Stamboli” a fost de aproximativ 6.300 persoane (cifra evreilor din județ fiind de 6.800 persoane).

Barăcile și cotețele pentru porci de pe terenul fermei „Stamboli” au constituit adăpostul evreilor concentrați în lagăr. După aducerea evreilor la 3 mai 1944, au mai fost construite în grabă câteva barăci. Cu toate acestea, adăposturile improvizate au fost tot insuficiente și o mare parte dintre deținuți au rămas sub cerul liber. În perimetrul lagărului nu exista nicio sursă de apă potabilă, deținuții suferind de sete în primele zile de detenție. După câteva zile au primit apă în cantități infime pentru fiecare deținut, adusă într-o cisternă de la pompieri. Pe lângă lipsa alimentelor, nu existau nici posibilități de pregătire a mâncării. Condițiile sanitare erau de neimaginat, lipsind locurile pentru necesitățile fiziologice, pentru acestea improvizându-se niște gropi.

Comandanții lagărului au fost Gecse Debreczenyi Miklós, șeful poliției, și doi agenți SS din localitate, Heinrich Smolka și Gustav Orendi. Neaprovizionând aproape deloc lagărul, aceștia au provocat o foamete cumplită printre deținuți. Mai mult decât atât, ei i-au împiedicat pe creștinii din Bistrița să le aducă alimente evreilor din lagăr. A existat și în lagărul din Bistrița o echipă de tortură și anchetă, care i-a maltratat pe deținuți, în scopul obținerii unor informații despre presupusele bunuri ascunse de aceștia. Datorită condițiilor precare în care au fost ținuți evreii în acest lagăr și datorită lipsei medicamentelor pentru cei grav bolnavi, 300 de persoane au decedat, cifra celor rămași în lagăr până la sfârșitul lunii mai 1944 fiind de 6.000 de persoane.

Deportarea evreilor din lagărul din Bistrița la Auschwitz a avut loc între 1 iunie și 4 iunie 1944, în 2 transporturi.