Lagărul din Baia Mare, județul Satu Mare

Lagărul din Baia Mare a fost stabilit în două puncte ale orașului: primul era situat pe terenurile virane de lângă fabrica de sticlă „König”, în el fiind aduși cei aproximativ 3.660 de evrei din orașele Baia Mare și Baia Sprie; al doilea a fost plasat în grajdurile unei ferme agricole din Valea Borcutului, sat aflat la 2-3 km de Baia Mare, în acesta fiind transferați cei aproximativ 2.000 de evrei din zonele rurale aparținând districtelor Baia Mare, Șomcuta Mare și Copalnic Mănăștur. Strângerea și mutarea evreilor în lagăre a început la 3 mai 1944.

În fiecare din cele două lagăre s-au putut adăposti maximum 250 – 300 de persoane, restul dormind sub cerul liber. Vremea proastă și lipsa adăpostului a cauzat îmbolnăvirea multor deținuți. Comandantul lagărelor a fost numit șeful poliției, Nagy Jenő, care i-a anchetat și torturat în mod inuman pe deținuți (lovituri cu vâna de bou sau cu bastoane de cauciuc peste tălpi, introducerea de ace sub unghii, legarea și suspendarea de bare de fier și apoi lovirea până la leșin).

Cei aproximativ 5.660 de evrei din lagărele din Baia Mare au fost deportați la Auschwitz în două transporturi: primul la 31 mai 1944 (3.073 persoane) și al doilea la 5 iunie 1944 (2.844 persoane).